Alex Bosboom werkt sinds 2018 bij Prodware als Projectmanager. Hij heeft veel ervaring in het managen van (IT) projecten en bijt zich vooral graag vast in complexe uitdagingen op financieel administratief gebied. Zijn ervaring als voormalig controller komt hierbij uitstekend van pas. Sinds zijn komst bij Prodware heeft hij al veel projecten bij Nederlandse opdrachtgevers succesvol afgerond en ook begeleidt hij nieuw binnengekomen Projectmanagers of junior Projectmanagers die net in die functie zijn benoemd.

Wat vind je het leukste aan je rol als Projectmanager?

“Ik kom in mijn werk in allerlei verschillende situaties en geen dag is hetzelfde. Ik heb veel interactie met klanten en collega’s. Dat betekent ook dat je wel een sociaal persoon moet zijn en over goede communicatieve vaardigheden moet beschikken. Als een klant een onrealistische verwachting heeft, dan moet je wel het gesprek met hem aan kunnen gaan. Ook werk ik met verschillende collega’s, soms hebben ze nog wat minder ervaring dus dan wil ik ze goed begeleiden. Bij Prodware krijg ik veel vrijheid en vooral daardoor voel ik me altijd erg verantwoordelijk voor het eindresultaat. Soms werk ik aan grote projecten en soms zijn de projecten van korte duur, maar dat maakt het werk heel afwisselend en interessant.”

Over welke eigenschappen moet een Projectmanager beslist beschikken?

“Doordat je met zoveel facetten van een project te maken hebt moet je beslist over een helikopterview beschikken. Kun je geen overzicht houden dan kun je beter iets anders gaan doen, want je moet alles in de gaten kunnen houden en gelijk bij kunnen sturen. Aan de andere kant verwacht ik dat de leden van het projectteam ook hun verantwoordelijkheden nemen. Ik geef mensen graag hun ruimte en verwacht dat ze daar goed mee om kunnen gaan.”

Heb je voor jou rol kennis nodig van IT-systemen?

“In principe heb je geen specifieke kennis nodig van IT-oplossingen. Maar ik heb inmiddels al veel Oracle, Microsoft Dynamics Navision en Exact implementaties gedaan dus inmiddels ook een brede algemene kennis opgebouwd. Om je goed in te kunnen leven in een project komt dat wel goed van pas. Ook heb ik ervaring in andere rollen binnen IT/Finance projecten waaronder business analyse, informatieanalyse, procesoptimalisatie en standaardisatie. Ik denk dat deze kennis en ervaring je uiteindelijk wel een betere projectmanager maakt. Je kunt daardoor ook in een stuk advies bijdragen.”

Kun je bij Prodware nog gerichte opleidingen volgen?

“Voor elke medewerker is een bepaald budget en tijd beschikbaar voor training en opleiding. Ook wordt elk jaar een opleidingsplan met jou opgesteld. Consultants volgen ook veel trainingen van Microsoft om de productkennis op peil te houden. Op deze manier kun je jezelf blijven ontwikkelen. Prodware en ik vinden dat heel belangrijk. Als consultant moet je in staat zijn de juiste en de meest nieuwe oplossingen bij de klant te implementeren.”